Torakalna hrbtenica - zdravljenje in preprečevanje

Osteohondroza torakalne hrbtenice je pogosta bolezen, ki se kaže z različnimi simptomi, prizadene poklicne dejavnosti. Klinični znaki bolezni so povezani z degenerativnimi spremembami torakalnih vretenc, medvretenčnih ploščic in vezi. Bolezen se pogosto kombinira z cervikalno hondrozo, brez zdravljenja pa se kakovost življenja zmanjša.

Vzroki torakalne osteohondroze

osteohondroza torakalne hrbtenice

Razlogi so povezani s presnovnimi motnjami, žilnimi, endokrinimi boleznimi, prirojeno patologijo. Kršitve negativno vplivajo na prehrano medvretenčnih ploščic, motijo njihovo strukturo in normalno delovanje. Nastala kršitev v diskih vodi do rasti hrustančnega tkiva na vretencih, sprememb v ligamentih, sklepih. Hrbtenica med upogibanjem, iztegom in drugimi gibi preneha normalno delovati, kar vodi do stiskanja hrbtenjače, krvnih žil in živčnih končičev.

Naslednji pogoji lahko izzovejo nastanek osteohondroze:

 • Slaba drža, bočna ukrivljenost hrbtenice;
 • poškodba hrbta;
 • hipodinamija;
 • Dednost;
 • Slabe navade;
 • Živčni, fizični napor, stres;
 • Preobremenitev hrbta, hrbtenice pri nošenju čevljev z visoko peto, med nosečnostjo, ploska stopala;
 • Fizično težko delo.

Osteohondroza cervikotorakalne hrbtenice nastane zaradi hipotermije, dolgotrajne izpostavljenosti prisilnemu neudobnemu položaju in nalezljivih bolezni. Pogosto je bolezen zabeležena na območjih s slabo ekologijo, neugodnimi podnebnimi razmerami.

gimnastika za torakalno osteohondrozo

Medvretenčne ploščice prsnih vretenc enako močno prizadeneta sedeči način življenja in telesna aktivnost, kar poveča verjetnost poškodb. Zmožnost blaženja diskov se izgubi, ne ščitijo vretenc pred medsebojnim stikom. Posledica je rast hrustančnega tkiva, popolna distrofija diska.

Poslabšanje bolezni opazimo v primeru neupoštevanja režima dela in počitka, prehladov, živčnega preobremenitve. Preventivno zdravljenje dvakrat letno zmanjša verjetnost poslabšanja.

Pogosta osteohondroza torakalne hrbtenice je pogosto prikrita pod druge bolezni. Za natančno diagnozo je vredno opraviti dodatne preglede.

Simptomi torakalne osteohondroze

Osteohondroza torakalnih vretenc se maskira kot druge bolezni - angina pektoris, gastritis, nevralgija, pankreatitis. Zaradi kršitve dela torakalnih vretenc se živčni končiči, ki vodijo do teh organov, stisnejo, kar vpliva na pojav bolečine v njih. Če se v teh organih pojavijo bolečine, je vredno opraviti popoln pregled, pravilno diagnosticirana diagnoza bo pomagala ozdraviti bolezen.

bolečine v hrbtu pri torakalni osteohondrozi

Osteohondroza se kaže v naslednjih simptomih:

 • Hude bolečine v hrbtu - med lopaticami, v torakalni hrbtenici;
 • Izdih, vdih spremlja bolečina;
 • Srčne bolečine: stiskanje, bolečina, stiskanje;
 • Otrplost delov telesa;
 • Bolečina pri upogibanju, opravljanju fizičnega dela.

Razlika med bolečino pri osteohondrozi in angini je v tem, da je bolečina pri boleznih srca razpršena, pri osteohondrozi pa točkovna. Slike torakalne hrbtenice, ultrazvok notranjih organov, EKG bodo pomagali razlikovati bolezni pri diagnozi. Znaki osteohondroze torakalne hrbtenice so podobni boleznim trebušne slinavke, jeter in pljuč. Če se v njih pojavi bolečina, se je vredno posvetovati z nevrologom, ki bo ugotovil prisotnost ali odsotnost osteohondroze.

Zdravljenje osteohondroze

Osteohondroza torakalne hrbtenice zahteva kompleksno zdravljenje z zdravili, spremembo življenjskega sloga in posebne vaje. V akutni fazi bolezni je več dni predpisan počitek v postelji z omejevanjem gibanja. Od zdravil se uporabljajo nesteroidna protivnetna zdravila. Zdravila imajo zmeren analgetični učinek. Za zmanjšanje bolečine se uporabljajo injekcijski, tabletni analgetiki, včasih so prikazane novokainske blokade.

Razbremeniti mišično napetost, odrevenelost, bolečino je mogoče z uporabo zdravilnih protivnetnih mazil. V obdobju okrevanja je pomemben pravilno opravljen tečaj masaže, ki sprosti mišice, izboljša oskrbo hrbtenjače, hrbtenice in notranjih organov s krvjo.

Gimnastika je prikazana v interiktalnem obdobju - vrne gibljivost vretenc, pomaga vzpostaviti delo ligamentov. Nevrolog bo priporočil potek posameznih sej, ki se osredotočajo na simptome bolezni, stopnjo uničenja vretenc, starost in prisotnost drugih bolezni. Pomembno je, da pri izvajanju gimnastike ne povzročite dodatne poškodbe hrbtenice.

Vaje izvajamo dnevno pod nadzorom dobrega počutja. Po odpravi znakov bolezni se je treba spomniti, da se lahko vrne. Zato bi morala uravnotežena prehrana, odsotnost slabih navad in zmerna telesna aktivnost postati norma življenja.