Kaj storiti, če imate bolečine v hrbtu?

Vsi smo vsaj enkrat v življenju doživeli bolečine v hrbtu. In če je mogoče ugotoviti vzrok bolečine, na primer v grlu, potem je tukaj vse veliko bolj zapleteno.

Bolečine v hrbtu: vzrok in posledica

bolečine v hrbtu

Ob pojavu bolečine v hrbtu ali križu mnogi takoj začnejo drgniti različna mazila. Vendar ni želenega učinka. In vse zato, ker se težava sploh lahko skrije na mestu, kjer boli. Na primer, bolečina v ledvenem predelu se lahko pojavi, če je bila pred njo poškodba kokcigealno-sakralne hrbtenice. Človek je nanjo že dolgo pozabil, a ona jo je vzela in na tako neprijeten način spomnila nase. Zato je v tem primeru vpliv na območje bolečine popolnoma neuporaben. Zato morate iskati pravi vzrok bolečine.

Človeško telo je zelo zapleten mehanizem, v katerem so vsi organi in sistemi – od mišic in hrbtenice do živcev in vezi – med seboj povezani. Zato lahko na zdravje hrbta vpliva veliko dejavnikov, med drugim pravilna porazdelitev obremenitve na hrbtenico in prisotnost poškodb v preteklosti. Telo ima sposobnost samozdravljenja in prilagajanja, naloga hrbtenice pa je nadomestiti posledice poškodb. Če je potrebno, ga lahko rahlo zvijemo, upognemo in vse to, da telesu zagotovimo najbolj navpičen položaj. Le v sami hrbtenici lahko od tega nastanejo negativne spremembe. Eden od njih je izboklina medvretenčne ploščice. Tako se hrbtenica skuša prilagoditi kakšnim mehanskim poškodbam v telesu – ustvari si dodatno oporo. Najpogosteje se takšne kršitve pojavijo v križnici in kokciksu. V zvezi s tem v primeru hernije diska zdravila na hrbtenici ali napetih mišicah pomagajo lajšati bolečine v hrbtu le za nekaj časa. Konec koncev njegov glavni vzrok ni odpravljen!

Drug najpogostejši vzrok za bolečine v hrbtu je pretirana napetost v mišicah in ligamentih. V večini primerov se to zgodi kot posledica preobremenitev, povezanih s potrebo po ohranjanju navpičnega položaja telesa med skoliozo ali po poškodbi. Poleg tega se lahko bolečine v hrbtu pojavijo zaradi stresa, prekomernega fizičnega napora in sedečega načina življenja.

V nekaterih primerih bolečine v hrbtu niso povezane z mišičnimi krči ali težavami s hrbtenico, temveč z boleznimi notranjih organov. Ta bolečina se imenuje referenčna bolečina. Na primer, pri holelitiazi bo bolečina sevala v območje med lopaticami. In bolečina v torakalni hrbtenici se lahko pojavi kot posledica razvoja miokardnega infarkta. Znak referirane bolečine je odsotnost občutka togosti mišic med fizičnim naporom in stalna narava bolečine, ne glede na položaj telesa.

Najboljši način, da se znebite bolečine, je obisk zdravnika. Če pa iz nekega razloga to ni mogoče, si lahko poskusite pomagati sami (če se bolečina ne odraža). Kako to storiti, bomo povedali naprej.

Zdravljenje in preprečevanje bolečin v hrbtu

Prva stvar, ki jo morate storiti, ko se pojavi bolečina v hrbtu ali križu, je zagotoviti, da počiva vsaj tri dni. Ne smete obremenjevati hrbta in se premikati, premagovati bolečino. V nekaterih primerih so ti previdnostni ukrepi dovolj in po nekaj dneh bolečina v hrbtu izgine.

Zaradi dejstva, da se ostra bolečina v večini primerov pojavi zaradi mišične napetosti, da se je znebite, poskusite sprostiti krčevite mišice. V tem primeru lahko pomagajo postopki segrevanja. Ni nujno, da grejemo le hrbet, čeprav tudi to zagotavlja dober učinek. Bolje je, da se telo popolnoma segreje, potem bo bolečina hitreje minila. Dobra možnost je kopel ali savna, le v primeru akutne bolečine pri visokih temperaturah, pa tudi njihovega ostrega padca, se je bolje izogniti. Vsaj za nekaj mesecev boste morali odložiti zalivanje s hladno vodo.

Druga dobra možnost je topla kopel z morsko soljo. 10-15 minut takega postopka vsak večer bo koristilo.

Zelo pomemben pogoj, da se znebite bolečine, je, da ne zamudite toplote po postopkih segrevanja. Zato si morate po zaključku obleči toplo pižamo in se pokriti z odejo. Pijete lahko tudi vroč čaj, to bo pomagalo ogreti telo ne samo od zunaj, ampak tudi od znotraj. Postopek je zaželeno ponoviti tri dni. Če vzrok bolečine ni kršitev živčnih končičev, bo občutek neugodja kmalu izginil.

Ob koncu obdobja poslabšanja je priporočljivo, da postane pravilo vsak dan izvajati vaje za sprostitev hrbteničnih mišic. To ne bo trajalo več kot 15 minut, medtem ko bo izboljšanje krvnega obtoka zaradi takšnega ogrevanja pripomoglo k lajšanju bolečin.

Dobro preprečevanje bolečin v hrbtu so vsakodnevni sprehodi. To prispeva k mehki vključitvi v delo vsake mišice, sklepa in ligamenta, zaradi česar se v človeškem telesu začne proces samomasaže.

Pomoč zdravnika: za kakšne bolečine morate poklicati rešilca?

obisk zdravnika zaradi bolečin v hrbtu

Reševalno vozilo je treba poklicati, če:

  • bolečine v hrbtu zaradi padca ali močnega udarca;
  • bolečina je zelo močna, spremlja jo visoka vročina ali izguba zavesti.

Poleg tega se ne smete samozdraviti, še bolj pa si med nošenjem otroka predpisujete zdravila. Če ima vaš otrok bolečine v hrbtu, pokličite rešilca.

V drugih primerih, če je bilo mogoče ustaviti napad hude bolečine in nujna medicinska pomoč ni potrebna, je vseeno priporočljivo obiskati zdravnika. Ne upajte, da se bo problem rešil sam. Torej je morda bolje, da ne čakamo na nov napad?

Če bolečina ni zelo močna, se je smiselno posvetovati s terapevtom. Po potrebi bo ta zdravnik bolnika napotil k ožjim specialistom na pregled in ustrezno zdravljenje.

V primeru močne bolečine bo terapevt bolnika napotil k ozkim specialistom, ki se ukvarjajo posebej z zdravljenjem bolezni hrbtenice, na primer k nevrologu. V nekaterih primerih bo morda potrebna pomoč nevrokirurga.