Osteohondroza cervikalne regije, simptomi bolezni

gimnastika za vrat z osteohondrozo

Osteohondroza cervikalne regije in drugih območij grebena, ki je razširjena v svetu, v takšni ali drugačni meri prizadene več kot polovico tako žensk kot moških, starih trideset ali več let, pa tudi otrok. Za otroka je to še posebej nevarna bolezen, ki prizadene medvretenčne ploščice in sklepe, kar vodi do katastrofalnih posledic za nastajajočo hrbtenico. Zapleti, do katerih vodi bolezen, so različne stopnje. Eden od njih je lahko kila, katere znake je treba obravnavati ločeno.

Največ težav človeku povzročajo simptomi cervikalne osteohondroze. To je posledica dejstva, da se v tem delu nahaja ogromno število živčnih končičev in vlaken. Poleg tega so tukaj skoncentrirane najpomembnejše krvne žile za oskrbo možganov. Torej, glavni znaki zadevne bolezni:

  • bolečina;
  • vrtoglavica;
  • faringealni simptomi, "komad v grlu";
  • slabost in bruhanje;
  • hrup in zvonjenje v ušesih;
  • izguba zavesti (omedlevica);
  • pomanjkanje zraka;
  • skoki krvnega tlaka;
  • okvara vida;
  • lokalne temperaturne spremembe.

V skladu z 10. mednarodni klasifikaciji bolezni (ICD-10) ima cervikalna osteohondroza več položajev, od katerih vsak ustreza ločeni kodi. Razvrstitev poteka glede na prizadeta območja hrbtenice, pa tudi starost bolnikov, po kateri je osteohondroza "mladostna" in "odrasla". Cervikalna osteohondroza ima splošno oznako M42. Na internetu lahko s pomočjo tabele ICD-10 najdete potrebne informacije, vključno z vsemi znaki cervikalne osteohondroze.

Bolečina pri osteohondrozi

Napad bolečine pri cervikalni osteohondrozi (oznaka ICD -10 - M42) je zelo pogost simptom. Ta napad je lahko omejen le na predel materničnega vratu in se lahko razširi na ramena, vratne mišice.

Vendar pa se najpogosteje bolniki pritožujejo zaradi bolečin v glavi. Ta bolečina različnih stopenj (bolečina, pokanje) se lahko poveča pri obračanju glave. Oseba čuti pritisk v zrklu, lahko se pojavi nelagodje v predelu srca, pod lopaticami, odrevenelost rok. Napad bolečine je razložen z močnim mehanskim draženjem živčnih končičev, ki potekajo med vretenci.

Razvejan živčni sistem zagotavlja termoregulacijo, nadzor motoričnih, senzoričnih funkcij, je odgovoren za koordinacijo gibov, mišični tonus. Tudi kršitev receptorjev z delci medvretenčnih ploščic ali kostnimi izrastki povzroča bolečino pri cervikalni osteohondrozi.

Omotičnost

Omotičnost, kot simptom cervikalne osteohondroze (koda ICD-10 - M42), se lahko pojavi po spanju, a ne samo. Še posebej, če je oseba spala na visoki blazini. Napad vrtoglavice lahko povzroči tudi nenadne premike glave (lahko jih spremlja škrtanje vretenc). S tem pojavom se v očeh močno zatemni, bolnik izgubi orientacijo v prostoru. Tudi omotica se lahko kombinira s slabostjo, bruhanjem, drugimi simptomi cervikalne osteohondroze in vodi v omedlevico. Seveda ni treba zdraviti same omotice, ampak njen vzrok, to je osteohondroza.

omotica s cervikalno osteohondrozo

faringealni simptomi, "komad v grlu"

Včasih so skoraj edina manifestacija osteohondroze vratnih vretenc (koda ICD -10 - M42) tako imenovani faringealni simptomi. Pojavlja se vneto grlo, prisotnost tujega telesa ("komad v grlu"), pa tudi suhost, srbenje, težave pri požiranju.

"Klopa v grlu" in drugi faringealni simptomi so posledica distrofije in degeneracije medvretenčnih ploščic vratne hrbtenice, ki se nahajajo na ravni grla.

Poleg tega so posledica poškodbe živčnih končičev hrbtenjače, vnetja živcev, odpovedi krvnega obtoka, patološke napetosti žrelnih mišic.

Slabost in bruhanje

Napad slabosti pri cervikalni osteohondrozi (oznaka ICD -10 - M42), pa tudi "komad v grlu", se lahko pojavi nenadoma, zlasti v zaprtih prostorih s slabim prezračevanjem ali z močno spremembo položaja telesa. Včasih ima bolnik ne samo slabost, ampak tudi neustavljivo bruhanje, ki ga lahko izzovejo obračanje glave, nagibanje in celo navadna hoja. Spet slabost in bruhanje ter "komad v grlu" niso značilni le za osteohondrozo, ampak tudi za številna druga stanja telesa. Na primer, med nosečnostjo pri ženskah sta slabost in bruhanje popolnoma drugačne narave. Zato - diagnostika in še enkrat diagnostika. In po potrebi bolniški dopust.

glavobol s cervikalno osteohondrozo

Hrup (zvonjenje) v ušesih

Vestibularni aparat se oskrbuje s krvjo samo iz sistema vretenčnih arterij, zato se v primeru cervikalne osteohondroze (koda ICD -10 - M42) zelo pogosto pojavijo simptomi, povezani z okvarjenim delovanjem notranjega ušesa. V navadnem jeziku se imenujejo "hrup (ali zvonjenje) v ušesih". K temu lahko prištejemo pogosto pojavljajočo se okvaro sluha različnih stopenj. In vse skupaj se je imenovalo "kohlearni (kohlearni) sindrom".

"Hrup in zvonjenje" ter splošno poslabšanje sluha različnih stopenj se kaže zaradi dolgotrajnega bivanja bolnika v neudobnem položaju, ki je ugoden za razvoj te bolezni.

izguba zavesti (omedlevica)

Bolje je, da greste na bolniški dopust, ne da bi čakali. Pri bolnikih z cervikalno osteohondrozo (koda ICD-10 - M42) se zaradi močnega krča arterij pojavi nenadna izguba zavesti. Ta krč se pojavi kot odgovor na kršitev živčnih končičev z deformiranimi procesi kosti vretenc.

Praviloma lahko bolnik ob zagotavljanju nujne pomoči precej hitro okreva. Za to je treba osebo premestiti v "ležeči" položaj in dvigniti noge. To se naredi za izboljšanje pretoka krvi iz žil nog.

Obstajajo primeri, ko ima bolnik po omedlevici nekaj motoričnih in (ali) govornih motenj različnih stopenj.

bolečine v vratu z osteohondrozo

Pomanjkanje zraka

Napad pomanjkanja zraka pri osteohondrozi vratnih vretenc (koda ICD-10 - M42) je simptom draženja freničnega živca (ta živec sodeluje pri uravnavanju globine in frekvence dihanja). Oseba začne doživljati pomanjkanje kisika in težko dihanje, vse do zadušitve. Ponoči je možen napad zastoja dihanja. Če pride do kroničnega pomanjkanja kisika, je možna nepopravljiva sprememba možganskih tkiv. Slednje vodi v odsotnost in motnje spomina. In to je že veliko bolj nevarno kot recimo slabost, bruhanje ali »komoda v grlu«.

Dihalne in druge vaje, vključno z jogo, so se izkazale za učinkovite pri premagovanju tega simptoma. Vendar je treba jogo izvajati le pod vodstvom izkušenega izvajalca.

Skoki krvnega tlaka

Hipertenzija je dokaj pogosta diagnoza, ki je posledica poslabšanja osteohondroze (koda ICD 10 - M42), to je z razvojem medvretenčne kile ali cervikalnih izboklin.

Eden od glavnih znakov v tem primeru je skok, padec krvnega tlaka, ki spremlja napad omotice in bolečine v glavi. Arterijsko hipertenzijo (hipertenzijo) pogosto poslabša tako imenovano stradanje možganov, ki se pojavi, ko je predel materničnega vratu prizadet v različni meri.

krvni tlak pri cervikalni osteohondrozi

okvara vida

Ker organe vida s krvjo ne oskrbujejo le vretenčne arterije, temveč tudi karotidne, so motnje v njihovem delu zaradi osteohondroze vratne regije (oznaka ICD -10 - M42) nekoliko manj pogoste kot npr. "komad v grlu. "A tudi teh primerov ne gre zanemariti in ne smemo zanemariti možnosti za boj proti bolezni na bolniški. Pri zapletih v očeh z osteohondrozo vratnih vretenc se bolniki najpogosteje pritožujejo zaradi tančice pred očmi, zmanjšanja ostrine in ostrine vida ter utripajočih točk, plavalnih "motov".

V kratkem času se lahko vid izboljša, nato pa obratno.

Temperaturne spremembe

Pri osteohondrozi vratne hrbtenice (koda ICD -10 - M42) običajno splošna telesna temperatura ne odstopa od norme. Njegovo povečanje, "komad v grlu" lahko kaže na druge bolezni (na primer pri prehladu), ko se morate prijaviti na bolniški dopust. Toda zvišanje temperature kože na določenem delu telesa se lahko pojavi na območju neposredne poškodbe hrbtenice z osteohondrozo. To zahteva natančno diagnozo.

Značilnosti simptomov cervikalne osteohondroze pri otrocih

Glavne manifestacije cervikalne osteohondroze pri otrocih so enake kot pri odraslih moških in ženskah. Vendar ima na primer napad glavobola pri otroku nekoliko drugačen značaj.

cervikalna osteohondroza pri otroku

Odrasli trpijo zaradi bolečih občutkov različnih stopenj, ki se najprej pojavijo v okcipitalnem predelu, nato pa se razširijo na čelo, oči in ušesa. Pri obračanju glave se bolečina poveča. Toda pri otrocih ni tako jasnega vzorca, bolečine so manj lokalne narave.

Napad glavobola pri otroku je lahko takšne stopnje, da vam ne bo pustil delati domače naloge, delati domače naloge, normalno obiskovati šolo in boste morali vzeti bolniški dopust. Z osteohondrozo vratnih vretenc pri otrocih bolniki poskušajo popraviti glavo v določenem položaju in se bojijo premikati. Drugi simptomi bolezni so pri otroku manj izraziti. Občutek škrtanja in pokanja med obračanjem glave pri otroku je zelo pogost.

Pogosta osteohondroza vratne hrbtenice pri otrocih je lahko posledica porodne poškodbe hrbtenice.

Diagnoza bolezni pri otrocih v zgodnji starosti ni tako težka.

Simptomi cervikalne osteohondroze, če se odkrijejo pravočasno, je diagnoza bolezni pri ženskah, moških in otrocih pravi ključ, ki vam bo omogočil boj za celjenje vratne hrbtenice in preprečevanje možnih zapletov. Med metodami boja so posebni postopki, gimnastika, tečaji joge.