Učinkovito zdravljenje osteohondroze hrbtenice

Osteohondroza je bolezen, pri kateri se pojavijo degenerativni in distrofični procesi, ki prizadenejo tkiva hrbtenice. Oseba ima poškodbe medvretenčnih ploščic, pa tudi površine sklepov in samih vretenc. Metode zdravljenja osteohondroze so raznolike. In so povezani s posebnim področjem hrbtenice, v katerem se bolezen razvije.

Med razvojem bolezni so najpogosteje prizadete kostno tkivo in vezi. Opozoriti je treba, da oseba opazi razvoj bolezni šele, ko opazimo pojav bolečine, moti se raven občutljivosti, razvije se atrofija mišičnih tkiv in nepravilno delovanje notranjih organov.

Osteohondroza je neprijetna bolezen, še posebej, če je stopnja precej huda. Odprava bolezni ni enostavna. V tem primeru je zelo pomembno, da ne odlašate z zdravljenjem in izberete najučinkovitejšo metodo.

Danes več kot polovica svetovnega prebivalstva trpi za to boleznijo. V bistvu osteohondroza začne motiti tiste ljudi, ki so dopolnili 35-40 let. Zato je učinkovito zdravljenje osteohondroze ključ do zdravega hrbta in hrbtenice.

Proces razvoja bolezni

Osteohondroza se razvija postopoma, zato ima več stopenj razvoja.

Prva faza

Ta faza se začne z dehidracijo pulposnega jedra. Zaradi te lokacije vretenčne ploščice je motena in v obroču nastanejo razpoke. Na tej stopnji razvoj bolezni ne seže dlje od prizadetega diska.

Druga faza

Zanj je značilno, da se zaradi nepravilne namestitve diska pritrditev mišičnega steznika približa. Zaradi tega se mišice in vezi začnejo povešati, kar vodi v prekomerno gibljivost sosednjih vretenc. Obstaja premik vretenc med seboj, zaradi česar se razvije spondilolisteza.

bolečine v hrbtu z osteohondrozo

Tretja stopnja

Zanj so značilne najmočnejše spremembe, ki se pojavijo v vretenčnih ploščicah. Začne se tvorba prolapsov diska, opazimo poškodbe v sklepnem aparatu mišično-skeletnega sistema, pojavijo se subluksacije, razvije se artroza.

Četrta stopnja

Ta stopnja bolezni je posledica dejstva, da so prizadeta območja podvržena spremembam, na katere se telo poskuša navaditi. V tej fazi se telo skuša spopasti s prekomerno gibljivostjo vretenc, aktivirati hrbtenico, da ohrani vitalne funkcije. Tako začnejo na površini vretenc rasti kostne tvorbe, ki vodijo do poškodb živčnih končičev v njih. Po tem se vretenca imobilizira, manifestacije bolezni pa se pojavijo znotraj.

Diagnoza bolezni

Za določitev potrebnih metod zdravljenja osteohondroze je potrebna pravilna in celovita diagnoza, ki omogoča določitev, v katerem sektorju se bolezen razvije in iz kakšnih razlogov. Glede na to, kje je osredotočen žarišče bolezni, obstajajo naslednje vrste osteohondroze:

 • materničnega vratu - značilna bolečina v zgornjih okončinah in ramenskem obroču, vzorec manifestacij je takšen, da se pojavijo glavoboli, ki se spremenijo v arterijsko migreno, tinitus.
 • prsni koš - sindrom bolečine je lokaliziran v prsnem košu, bolečina sega v druge notranje organe peritoneja in prsnega koša.
 • lumbosakralni - spremlja bolečina v križu, ki seva v spodnje okončine in križnico, poleg tega pa lahko pride do izgube občutljivosti mišičnih vlaken prizadetega območja.
 • Kombinacija več vrst osteohondroze je pogost primer v medicinski praksi, zato je potrebno kompleksno zdravljenje osteohondroze, da bi se izognili številnim zapletom.
bolečine v hrbtu z osteohondrozo

Zdravljenje in njegove vrste

Obstajata dve vrsti zdravljenja osteohondroze - konzervativno in kirurško. Uporaba ene ali druge vrste je v celoti odvisna od resnosti in stopnje razvoja bolezni. Poleg tega so za proces zdravljenja zelo pomembne notranje zaloge stanja organov in vitaminska baza v telesu.

Glede na zdravljenje osteohondroze kot konzervativne metode, pa tudi nadaljnje obdobje rehabilitacije po njej, je treba opozoriti, da je pomemben celostni pristop. Temelji na uporabi več metod terapije hkrati. Sodobna medicina metodo konzervativnega zdravljenja reducira na dve glavni komponenti: uporabo zdravljenja z zdravili in zdravljenje s pomočjo strojne opreme. Vendar je treba povedati, da obe vrsti ne upoštevata lastnih sil telesa za okrevanje, zdravljenje poteka, kot da je bolnik odsoten. Prav ta vidik vodi do daljšega obdobja okrevanja, včasih je zdravljenje osteohondroze zaradi tega neuporabno.

Zdravljenje osteohondroze s konzervativno metodo, pa tudi obdobje rehabilitacije, vključuje več metod za zdravljenje bolezni:

 • kompleks vaj za izboljšanje zdravja;
 • izometrična kinezioterapija;
 • ročno zdravljenje;
 • refleksoterapija;
 • masaža in hidromasaža;
 • zdravljenje vleka hrbtenice;
 • zdravljenje osteohondroze s stimulacijskimi metodami;
 • ultrazvočno in lasersko zdravljenje;
 • mobilizacijsko-vakuumska terapija;
 • prehrana in pravilna prehrana;
 • terapija, namenjena obnavljanju in vzdrževanju psihe;
 • zdravljenje z zdravili.

Pomembno je povedati, da je s pravo izbiro veliko različnih medicinskih metod in metod v minimalnih količinah, na primer pri akutnih napadih poteka bolezni.

Vendar pa je zdravljenje z zdravili v vsakem primeru potrebno, zato lahko zdravljenje osteohondroze z zdravili vključuje metode:

 • lajšanje bolečin - jemanje različnih analgetikov in zdravil proti bolečinam;
 • zatiranje vnetja - jemanje zdravil za odpravo vnetnih procesov na mestih lokalizacije bolezni;
 • antispazmodiki - zdravila, namenjena zatiranju mišičnih krčev;
 • antioksidanti - jemanje izdelkov z visoko vsebnostjo vitaminov;
 • aktiviranje mikrocirkulacije krvi;
 • psihedeliki - zdravila za vzdrževanje normalnega psihičnega stanja.

Kirurški poseg

Zdravljenje osteohondroze s kirurškim posegom se uporablja v primerih, ko lahko oseba zaradi postopnega razvoja bolezni izgubi sposobnost za delo. Preden se odločite za operacijo, je treba opraviti celovit pregled in se posvetovati s strokovnjaki.

posvetovanje z zdravnikom z osteohondrozo

Pomembno je vedeti, da so vsi bolniki, pri katerih obstaja sum na razvoj osteohondroze, napoteni na MRI. Če ta pregled pokaže, da v telesu obstajajo nepravilnosti, ki presegajo normo, lahko zdravnik priporoči operacijo. Vendar pa v večini primerov, ko se oseba ne pritožuje zaradi hude bolečine, operacija ni predpisana.

Kirurško zdravljenje osteohondroze je potrebno v dveh primerih:

 • če ima oseba znak čopka;
 • če oseba ne more nadzorovati procesa uriniranja in iztrebljanja.

Sindrom cauda equina je motnja živčnega sistema spodnjega dela hrbtenice. To pomeni, da v hrbtenjači obstaja bifurkacija živčnih korenin. Hkrati, če v procesu palpacije živčnih končičev oseba doživi bolečino, se operaciji ni mogoče izogniti.

Opozoril bo, da se kirurški poseg za osteohondrozo izvaja v dveh korakih. Najprej strokovnjaki odpravijo vzrok, ki povzroča bolečino, nato pa uporabijo metode stabilizacije hrbtenice. Če govorijo medicinski jezik, se dekompresija in stabilizacijska operacija izvajata hkrati. Metodologija kirurškega zdravljenja je lahko drugačna. Izbira določene metode je odvisna le od posameznega primera poteka bolezni, predvsem pa od izbire kirurga.